”Tomiță” Caragiu, o carieră fabuloasă curmată tragic

Născut la 21 august 1925, la Argos Orestiko, în Grecia, într-o familie de aromâni, Toma Caragiu la vârsta maturității a devenit un actor fenomenal, unic si original.

Când avea 4 ani, familia sa s-a refugiat la Ploiești. Acolo a copilărit și a făcut școală. Atras de teatru, Toma Caragiu este cooptat în trupa liceului, dar în 1945 se înscrie la Facultatea de Drept la îndemnul părinților. Abandonează cursurile și intră la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.

In anul 1953, la doar 28 de ani, Toma Caragiu devine directorul Teatrului de Stat din Ploiești. În 1965, marele regizor Liviu Ciulei îl cheamă la București, la Teatrul Bulandra.

De la venirea lui Toma Caragiu în Bucureşti şi până la momentul dispariţiei sale în cutremurul din 1977, potrivit lui Valentin Silvestru autorul lucrării „Carte despre Toma Caragiu“, apărută în 1983,  trecuseră 4.500 de zile.  În acest timp, actorul apăruse pe scenele teatrelor Bulandra, Naţional şi de Comedie de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite, spectacole repetate timp de aproximativ 1.000 de zile. Jucase în 40 de filme, în 28 având şi rolul principal, ceea ce autorul cărţii cuantifica la 1.600 de zile de filmare şi 200 de zile de post-sincron.

La televiziune apăruse în 3 filme-serial, 10 show-uri şi alte câteva zeci de emisiuni. Numele său figura pe două discuri Electrecord, iar vocea sa fusese imprimată pe 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă“.

Înainte de dispariţia sa, în 1977, era considerat cel mai mare actor român. Mulţi îl consideră aşa şi astăzi. Femeile l-au adorat, iar el le-a iubit pe cele mai frumoase.

Era fermecător, celebru, iar femeile îl adorau. Cu toate acestea, Toma Caragiu nu a fost fericit în căsniciile sale.

 La 27 de ani (1952) s-a căsătorit cu o colegă actriță de la Teatrul de Stat din Ploiești, Maria Bondar. Căsătoria lor a rezistat doar zece ani, după care cei doi divorțează.

Înainte să pună punct mariajului, Toma și Maria Caragiu au înfiat o fetiță de 3 ani, Maria (Doina) Caragiu, de la Casa de Copii Buzău. În pragul divorțului, ce doi soți se înțeleg ca fetița să rămână la mamă, iar Toma Caragiu  să plătească o sumă consistentă din toate veniturile sale, pentru creșterea copilei.

După divorț, în 1963, Toma se recăsătorește cu Elena Bichman, tot actriță, aflată și ea la a doua căsătorie, după divorțul de actorul Paul Ioachim.

Toma Caragiu locuia în blocul Continental din centrul Capitalei.

În noaptea teribilului cutremur din 4 martie 1977, Toma Caragiu se afla acasă ”lipit” de telefon. Aștepta să îl sune Mimi, cum o alinta pe soția sa, plecată la munte. În așteptarea apelului, l-a invitat pe regizorul Alexandru Bocăneț la un pahar.  Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22, pe 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de 56 de secunde.

Blocul Continental în care locuia Toma Caragiu a fost distrus până la etajul III. Actorul, care locuia la etajul II, și regizorul Alexandru Bocăneț au decis să fugă pe scări în timpul seismului și au fost prinși între dărămături. A fost găsit după șase zile sub ruine.

”Tomiță Caragiu”, așa era alintat marele actor. Românii îl adorau, iar vestea morții sale la marele cutremur din 4 martie 1977 a îndurerat o țară întreagă. Avea doar 51 de ani și multe planuri.

După tragica dispariție a a actorului, Elena Caragiu a părăsit România, în 1978 și s-a stabilit în Statele Unite. S-a căsătorit și și-a schimbat numele în Helen Cara-Chester.

Maria (Doina) Caragiu a rămas retrasă și nici nu a moștenit dragostea părinților săi pentru teatru.

sursa text: libertatea.ro , historica.ro

sursa foto: libertatea.ro, avantaje.ro

Lasă un răspuns

× Lasa-ți mesajul aici, va multumim
%d blogeri au apreciat: